Wij zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar tussen 8.30u en 17.00u.
Via e-mail natuurlijk 24 uur per dag.
De RMS-waarde (effectieve waarde) is een continue berekening op het signaal. Wanneer een signaal zuiver sinusvormig is, is de berekening van de RMS-waarde relatief eenvoudig. Bij andere AC-signalen heeft u een True RMS meetinstrument nodig; een True RMS meter kan voor alle typen wisselspanningen (die niet zuiver sinusvormig zijn) de effectieve waarde berekenen.
Arbeidscyclus is het percentage van een periode waarin het signaal actief is. Een periode is de tijd die het duurt voor een signaal om een aan-en-uit-cyclus te voltooien. Arbeidscyclussen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om het percentage van de tijd van een actief signaal in een elektrisch apparaat, zoals een stroomschakelaar in een schakelende voeding te bepalen.
Het meten van een elektrische weerstand van een bepaalde stof of van een elektrische component. Dit gebeurt door een elektrische spanning aan te brengen over de te meten component en de resulterende elektrische stroom te meten. Via de wet van Ohm kan dan de elektrische weerstand worden berekend. Deze berekening is al op de meetschaal verwerkt, waardoor de weerstandswaarde rechtstreeks in ohm (Ω) kan worden afgelezen.
Bij een stopcontact is een pool afwisselend positief en negatief.
De ene pool is altijd positief en de andere pool is altijd negatief.
Bij wisselstroom bewegen de elektronen niet allemaal in één richting en wisselend met een frequentie van 50 Hz.
Gelijkstroom komt bijvoorbeeld van een batterij of een accu. Stroomt altijd in dezelfde richting, maar het kan wel toenemen of afnemen. Er is dus altijd een pool (aansluitdraad) die negatief is (-) en één pool (aansluitdraad) die positief is (+).
Als de hoeveelheid stroom die de elektrische installatie in gaat, groter is dan de stroom die er weer uitgaat.
Zeer nauwkeurige AC stroomtangen, met een resolutie in het milliampèrebereik. Hierdoor zijn de zeer kleine lekstromen inzichtelijk te maken. Dit doet men door direct de aarddraad te bemeten of door de fase en nul tegelijkertijd te bemeten. Lekstroomtangen van bijvoorbeeld Kyoritsu hebben een 50/60Hz filter, waarmee u kunt uitsluiten of de lekstroom veroorzaakt wordt door harmonischen.
Wanneer bij sinusvormige spanning ook andere frequenties aanwezig zijn, in een veelvoud van de grond- of basisfrequentie, dan spreekt men van zogenaamde harmonischen/vervuiling oftewel een vervormd signaal.
Het testen van de weerstand tussen een geleider en de aarde bij elektrische installaties en elektrische apparatuur. Hoe beter (hoger) de isolatieweerstand, des te kleiner een lekstroom kan zijn. De weerstand van de isolatie kan met een isolatieweerstandmeter gemeten worden.
Het testen van een schakeling met behulp van een ohmmeter en twee meetsnoeren.
Weerstandsmeting van de beschermingsleiding. Dit kan met een spanning van minimaal 4 V en maximaal 24 V en een stroom van minimaal 200 mA.
Bij het resultaat moet rekening gehouden worden met:
• De lengte
• De aderdoorsnede
• Eventuele overgangsweerstanden
Een waarde groter dan 1 Ohm is niet wenselijk.
Berekening van het vermogen tot opslaan van elektrische lading, zoals bijvoorbeeld in een condensator. Capaciteit wordt uitgedrukt in farad. In de praktijk zijn bij zwakstroomelektronica daarvan afgeleide eenheden gangbaar: millifarad (mF) microfarad (μF) en nanofarad (nF).
De transistor is een halfgeleidercomponent die in veel elektrotechnische producten wordt toegepast. De naam is een samenvoeging van transfer (overdracht) en varistor (variabele weerstand). Een transistor heeft grenswaarden. Worden die overschreden (te hoge spanning, stroom of temperatuur), dan gaat de transistor stuk.
Een diode laat stroom door, maar alleen één kant op. Een diode heeft een plus en indien je een diode verkeerd in je schakeling zet, dan kan deze de stroom tegenhouden, terwijl je dat niet wilt. Je kunt de plus (Anode) en min herkennen aan de ring (Kathode).